post

Пържени филийки – дали има по-бърза, лесна и вкусна закуска за сутринта, било то през седмицата или през уикенда? Не разбира се! Пържените филийки са любима закуска и на малки, и на големи. Идеално се комбинират със сирене, с различни видове сладка, с мед, а защо не и със салам? Пържената филийка отдавна е превзела цял свят и се хапва за закуска в цяла Европа, Северна Америка, а в Бразилия и Португалия е популярен десерт за Коледните празници. Всъщност тази лесна и бърза закуска произлиза, не откъде да е, а от Франция. Там закуската се нарича “pain perdu”. В Североизточна България пък наричат пържените филийки със звучното име „джиджи-папа“.

Какви са традиционните пържени филийки?

Французите правят типичните си пържени филии с разбити яйца, в които потапят сравнително тънки резени хляб или козунак. В повечето случай днес към сместа от яйца се добавя и прясно мляко, и малко захар. В България традиционно пържената филийка се прави с кисело мляко разбито с яйцата. Гарнитурата за тази свежа и вкусна закуска може да бъде свеж плод, конфитюр или мармалад, кленов сироп или просто масло и захар.

Пържени филийки днес може да си направите по редица различни видове рецепти, но най-вкусната и бърза от тях си остава традиционната. Някои домакини предпочитат да правят пържени филии с кашкавал, други им добавят сирене, трети ги пекат наместо да ги пържат – но пържената филийка си е вкусна, точно защото е изпържена с онази неустоимо вкусна хрупкава коричка. В зависимост от предпочитанията във вашето семейство, можете да си направите страхотни пържени филии по следния начин:

Вземате си нарязан хляб от магазина, но по-дебели филии, за да не станат много мазни филийките все пак! Добре е хляба да е малко престоял, а не пресен, защото така пържените филийки стават идеални. Разбивате няколко яйца ( зависи, колко филийки искате да си направите), за около 10 филии 5 яйца и половин кофичка кисело мляко или около 100 милилитра прясно ще ви стигнат. Ако ползвате кисело мляко добавете и мъничко сода за хляб в сместа, но внимавайте да не прекалите, ще горчи! Благодарение на нея филийките ще набухват и ще станат още по-вкусни. Задължително към сместа от разбити яйца, прясно или кисело мляко, добавете и лъжица, две захар.

Сега е време да нагорещите добре олиото и потапяте една по една филийките, като леко изцеждате и слагате в горещата мазнина. Точно след две до три минутки за двете страни ще извадите от тигана прекрасна златиста пържена филийка. Пържени филийки се правят за не повече от около 20 минути, а изчезват за секунди от чинията. Просто перфектната бърза закуска за цялото семейство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *