post

Много от екзотичните сортове овощни дървета са наистина изкусителни, но традиционние, местни сортове ще произвеждат най-добра реколта с най-малко усилия. Този пост ще даде повече светлина върху въпроса защо да изберете местни видове. Ето няколко съвета:

 

Проучете дали дървото вирее добре в почвата, с която разполагате

Сливите, например, се справят добре при влажни почвени условия, които може би не са подходящи за ябълките. Крушите и ябълките могат да се засаждат в по-влажна почва, но се нуждаят от добър дренаж. Прасковите могат да се деформират, когато валят прекалено много дъждове, така че е по-добре да бъдат засадени в полузащитени зони, както и до сгради под стрехите, които предлагат известна защита. Изберете добре правилното място за посаждане като имате предвид нашите препоръки.

 

Осигурете опрашители

Не всички сортове плодови дървета се самоопрашват. Често правилното съчетание на сортовете е необходимо условие за плодните дървета да произвеждат повече и по-качествени плодове. Например, повечето ябълки са частично самоопрашващи се и ще дадат на някои цветове от собствения си цветен прашец, но тези сортове дават повече плодове, при кръстосано опрашване с друг сорт.

 

Изберете сортове плодове които издържат по-дълго

Ако засадите няколко дървета, изберете сортове, които ще ви дадат плодове за по-дълго време. Можете да засадите един ранен сорт, който да зрее през лятото, един късен летен сорт и един който да ви снабди с пресни плодове през есента и зимата. Има много сортове, които издържат в домашни условия или в хдадилни съоръжения дълго време без да променят потребителските си качества и отличния си външен вид. Съхранявани правилно, плодовете от зимните сортове се запазват до март или април. С три дървета с различни времена за прибиране на продукцията може да се наслаждавате на собствените си органични плодове през цели осем месеца от годината.

 

Източник: voinishki.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *