post

Eвропейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните в ЕС, която е на стойност 1.3 млн. евро, съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, цитиран от “Фокус”.

Според колегата му Андрей Новаков програмата ще помогне за обективен анализ на ситуацията в целия ЕС. Тя ще позволи на неправителствените организации да кандидатстват за финансиране, свързано с качеството на храните и двойния стандарт.

Така според двамата се признава, че има различен стандарт между храните в Източна и Западна Европа. “Искаме да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може гражданите на различните страни на ЕС да могат да имат достъп по еднакво качество храни”, каза още Радев.

“Очакваме с тези пари те да повишат своя капацитет – за купуване на оборудване, за провеждане на тестове, за информационни кампании и разясняване на потребителските права, за повишаване на сътрудничеството между отделни държави така, че с тези пари те да станат абсолютно пълноценни с това да защитават потребителите. Очакваме тези пари, които ЕС ще ни даде, да послужат за въвеждане на минимални стандарти”, каза Новаков.

От ГЕРБ очакват още от януари програмата да заработи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *