post

Великденски фермерски пазар се проведе в центъра на София. съобщи Дневник.

Идеята на организаторите е този вид пазар да стане нещо обичайно за столицата и да предлага пресни храни директно от ферми от различни краища на страната.

Над 100 фермери и малки производители предложиха сезонни зеленчуци, хляб и печива с квас, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, чайове, билки, подправки от различни краища на страната, обещават оррганизаторите.

По традиция фермери от зони по “Натура 2000” в Централна и Западна Стара планина ще донесат сирене, кашкавал и кисело мляко от редки български породи, биологичен мед, сладка, яйца от свободно отглеждани кокошки. Производството им е подпомогнато по българско-швейцарския проект “За Балкана и хората”. Фермерите от Балкана от няколко години показват на практика успешния модел на малкия местен бизнес, който опазва природата и печели.

Фермерите произвеждат храни от животни от традиционни български породи, отглеждани пасищно и на открито през по-голямата част от годината. Всички ферми са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните за производство и директна продажба на млечни и месни продукти, яйца, мед и пчелни продукти, част от тях имат сертификат за биологично производство. Използват традиционни рецепти и занаятчийски методи.

One thought on “В центъра на София се проведе фермерски пазар

  1. Винаги подкрепям малките български производители като купувам хранителни продукти директно от тях, а не от супермаркета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *