post

Кафето може да разбуди сънливите хора рано сутринта, но това не е само поради действието на кофеина. Ново изследване показва, че има и други фактори, свързани със сутрешната чаша еспресо или капучино, които могат да подобрят мозъчната функция.

То е проведено от учени от испанския университет “Хайме I”, които искат да разберат как точно кафето влияе върху мозъка. Те се интересуват дали мозъкът реагира по сходен начин на чаша кафе и на една и съща доза кофеин, приета чрез таблетки.

В изследването участват хора, които обикновено пият кафе сутрин. Те били помолени да се въздържат от приемане на напитки с кофеин и кофеинови препарати в продължение на три часа преди да пристигнат в лабораторията.

В началото на експеримента всички участници били подложени на сканиране на мозъка с магнитен резонанс, след което половината от тях получили кафе, а другата половина – таблетка с кофеин. След половин час отново било извършваше сканиране, по време на което участниците били насърчени да се отпуснат и да мечтаят.

Оказало се, че в двете групи хората са били еднакво подготвени да преминат от режим на готовност към работен режим. Установено било обаче, че при хората, които са пили кафе, невронното взаимодействие в мозъчните области, отговарящи за работната памет и целенасоченост, са по-добри.

С други думи – оказва се, че изследваните лица са по-бдителни и по-чувствителни към външни стимули след консумацията на кафе, в сравнение със същата доза кофеин приета чрез таблетка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *