post

Деликатният проблем с нередовните изхождания, за съжаление, тревожи мнозина

Хората от всички континенти страдат от това заболяване, независимо от възрастта и пола, а фармацевтичните компании правят огромни печалби от продажбата на лаксативи.

Защо лаксативите, които се купуват с рецепта от аптеката са смъртоносни и кое е лесното решение на този труден световен проблем?

„Газ“ и „спирачка“ за червата

За да разберете дали имате запек, лекарите съветват да пробвате един сравнително лесен тест. Всичко, което трябва да направите, е да изпиете 6 таблетки активен въглен и след това да чакате и да наблюдавате. Ако изпражненията станат черни в рамките на 32 часа, тогава тялото е преминало теста задоволително – няма проблеми. В противен случай има няколко съвета, които ще ви позволят значително да подобрите ситуацията.

При съмнение за запек, преди всичко, прегледайте диетата, в статията ще споменем възможни  причини за запек и подут корем

За съжаление, съвременната хранителна индустрия ни предлага изключително рафинирани продукти, които не допринасят за здравето на стомашно-чревния тракт.

Всеки знае, че сравнително лесното изхождане изисква фибри. Важно е да е да са несмилаеми. Те са тези, които насърчават движението на изпражненията и чревната функция. Те не се разтварят в тялото и не се абсорбират, преминавайки през целия храносмилателен тракт. Богати на такива фибри са непреработените цели зърна с люспа. За съжаление в нашите магазини има много малко пълнозърнести продукти. Основният асортимент се състои от зърнени култури от различни видове и сортове, които представляват допълнително обработена сърцевина на зърното.

Пълнозърнестите продукти прочистват червата от токсини и подхранват микрофлората на стомаха с полезни вещества. Здравите черва са ключът към дълголетието. Полезната чревна микрофлора дава на организма стабилен имунитет. Затова определено се препоръчват пълнозърнести продукти през студения сезон, за естествена защита срещу редица заболявания. Алергии, астма и дори онкология често са проява на напреднали чревни заболявания.

За да работят червата като часовник, тялото на възрастния човек се нуждае от само 36 грама груби фибри на ден

Приблизително толкова се съдържа в 500 грама зеленчуци и плодове, ако ги ядете с кората.

В същото време, не трябва да забравяме, че има храни, които потискат чревната дейност, и това са преди всичко месото и млякото.

Ако сте яли котлет и картофено пюре, и сте изплакнали всичко с айран, това няма да допринесе за здравето и добрата работа на червата. Към порция, в която има 100 грама месо трябва да се добавят до 400 грама зеленчуци. Следователно, котлетът и картофеното пюре трябва да се комбинират със зеленчукова салата. Същото е и с другите ястия от месо. Когато го мариновате, не забравяйте да нарежете различни зеленчуци за сервиране.

Как да седнете правилно на тоалетната?

Ако смятате, че такова внимание към проблема с ходенето до тоалетната е излишно, тогава грешите.

Актът на дефекация по своята същност е рефлексивен и моментен въпрос. Но в същото време е изключително важен – помага за естественото прочистване на организма от вредните токсини. Ето защо е от огромно значение процесът да се извърши правилно. У нас все още никой не обяснява как правилно да се отиде и да се седне на тоалетната.

Когато купуваме тоалетна, рядко оценяваме нейните биометрични характеристики. В Япония, например, децата от ранна детска възраст пеят песен, с помощта на която се учат да седят правилно на гърнето и да се справят перфектно със задачата.

За физиологично естествена поза за дефекация се счита тази на орел – клякане с притиснати към гърдите крака

Следователно, тоалетните с клекало, които все още ги има на някои обществени места, могат да се считат за идеални. Във всички останали тоалетни сме принудени да вредим на тялото.

От физиологична гледна точка табелите в някои обществени тоалетни са неправилни: „Не стъпвайте върху тоалетната с крака“. За да се улесни изхождането обаче, учените съветват да поставите краката на специална табуретка и да наклоните тялото напред, докато седите на тоалетната. При избора на тоалетна трябва да се даде предпочитание на по-ниските модели.

За да улесните сядането на тоалетната, ъгълът между бедрото и подбедрицата трябва да бъде 90 градуса

От друга страна, ъгълът на наклон между тялото и бедрото трябва да е остър. В повечето случаи, за да завърши успешно процесът, е достатъчно просто да се наведете напред, за да има лек натиск върху корема.

Ако запекът не може да бъде избегнат и тялото не функционира добре, не тичайте веднага до аптеката за слабително

Употребата на лаксативи с активни химически съставки системно и без лекарски контрол е голяма вреда за организма. Всеки знае, че червата са дълги няколко метра. Храната бавно се движи през тях, разграждайки се под действието на различни ензими. Лаксативът кара изпражненията да се движат бързо с необичайна скорост. В резултат на това агресивните жлъчни ензими дразнят ректума, което води до възпаление. При постоянен прием на лаксативи дразненето става хронично, което често води до необратими последици.

Забележка: под лаксативи трябва да се разбира медикаменти с една активна съставка, например бисакодил. Билковите таблетки и хранителните добавки, които подпомагат изхождането, не са лаксативи. Такива, например, са билковите таблетки със сена. Те имат много по-деликатно и ефективно действие, ако се дозират правилно.

ЛАКСАРЕН АКТИВ на GREWIA е хранителна добавка за регулиране естествения ритъм на храносмилателната система и облекчаване на запека. Съдържа екстракти от сена, тамаринд, резене, джинджифил, алое вера и артишок.

Редовната употреба на ЛАКСАРЕН АКТИВ има стимулиращ ефект върху червата и предотвратява развитието на интоксикация. Хранителната добавка ЛАКСАРЕН АКТИВ на GREWIA елиминира гнилостните и процесите на ферментация в червата, причиняващи метеоризъм и други храносмилателни разстройства. Възстановява тонуса на отпуснатото черво, подпомага борбата с възпалителните процеси и стимулира чревната подвижност и секрецията на храносмилателната система. Има добре изразено противовъзпалително действие. Вечер взимате една капсула ЛАКСАРЕН АКТИВ и на сутринта получавате облекчаващ резултат. Този начин на прием е удобен и съвпада с естествените биоритми на организма.

За нормализиране на изпражненията диетата трябва да включва:

  • сушени сини сливи, ошав;
  • сушени кайсии;
  • смокини, сушени и свежи;
  • банани, особено ако не са чак толкова добре узрели;
  • кисело мляко и кефир не по-късно от два дни след производството;
  • сезонни зеленчуци и плодове;
  • вода, лек билков чай, разредени зеленчукови сокове.

Между другото: Не отлагайте!

Въпреки че ходенето до тоалетната може да бъде отложено, с това не трябва да се злоупотребява. При първия позив да се изходите, трябва да зарежете всичко, което правите, и да се оттеглите в тоалетната, въпреки важността на събитията около вас. Задържаните изпражнения допринасят за допълнителна стагнация и втвърдяване, което може да доведе до образуване на фекални камъни, както ги наричат някои гастроентеролози, и развитие на копростаза (копростаза е състояние, което се предизвиква от застой на фекалиите в лумена на дебелото черво).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *