post

Българската компания DABOV Specialty Coffee изпраща 2023 година със задоволството, че за пореден път успя да представи кафета, оставили ярка диря на най-престижното състезание за спешълти кафе в света – Cup of Excellence. Нещо повече, това е единствената компания в Европа, успяла да спечели толкова спешълти кафета от Cup of Excellence за една година – цели 6. И една от малкото в света, които могат да се похвалят с подобно постижение.

Самото участие на Cup of Excellence се смята за изключително постижение, дори и да не успееш да завършиш в тройката или да спечелиш. Подборът на участници в надпреварата е изключително комплексен и стриктен, а хиляди фермери остават “зад борда” с надеждата, че следващият път ще успеят да се класират за участие. За жури са канени някои от най-уважаваните хора в спешълти кафе индустрията, сред които и българският “кафетърсач” Йордан Дъбов.

След приключване на Cup of Excellence, традиционно идва времето на търговете, когато компании от цял свят наддават за честта да получат от най-добрите спешълти кафета на планетата. Самите аукциони са не по-малко оспорвани от самото състезание, а макар и с цената на много усилия и търпение, DABOV Specialty Coffee успява да се пребори за някои от най-качествените кафета на COE, които да предложи на своите клиенти. Кафетата от тези аукциони са лимитирани, понякога по 30 кг. и се разпродават бързо. Цените летят в космоса, след като звездно жури определи вкусовете и ароматите на дадените кафета, определени за най-добрите за дадена година и дадена държава.

Освен че е единствената европейска компания, преборила се на аукционите за цели шест кафета от Cup of Excellence, екипът на Йордан Дъбов е и сред малкото световни брандове изобщо, сдобиващи се с толкова много кафета от състезанието на годишна база. 

Пример за това е битката за спешълти кафето “Монтеверде”, което завършва на 21-о място в Cup of Excellence с актив от 87.56 точки по специалната стобална система. Компанията на Йордан Дъбов участва в аукцион, продължил цели шест часа, преди в крайна сметка да успее да спечели кафето от фермата “Монтеверде”. 

През 2023 година българската компания спечели още аукциони за кафета от Мексико, Коста Рика, Перу и Бразилия, с което допълни богатите си каталози от предложения в сферата на Cup of Excellence спешълти кафетата. 

От Коста Рика до българските ценители пристигна кафето от фермата “Дон Данило”, което е налично и в момента. През 2023 година това кафе се класира на 11-о място в Cup of Excellence, а вкусовите му нотки изненадват приятно с нежно и деликатно усещане за мед, кайсия и жасмин.

Фермата “Дон Данило” е семейно учреждение, което се намира на 1600 метра надморска височина и функционира от повече от 60 години. Занаятът в отглеждането на кафе се предава от поколение на поколение, което и съхранява семейния бизнес.

На 30 ноември се проведе и аукцион, по време на който хората на Йордан Дъбов спечелиха спешълти кафе, финиширало на седмо място в Cup of Excellence в Перу – кафето от фермата “Ел Пиньо” на Едилберто Бермео. То е от редкия тип “Гейша” и с вкус на жасмин, кайсия и карамел, като скоро ще достигне и до българските почитатели на спешълти кафето.

Не на последно място, от аукциона в Бразилия бе спечелено и спешълти кафе от фермата “Екоагрокола”, чийто собственици са гостували на България. Повечето кафета в търга са изкупени от държави извън Европа, докато от Европа сред победителите са единствено компании от Германия, Норвегия и България – тази на Йордан Дъбов. 

През тази година за първи път на аукциона в Бразилия се въведе разграничаване по процесиране, а българският бранд спечели кафе от т.нар. “експериментален” лот – кафе, което е процесирано едновременно по мокър и сух метод с уникални обработки, гарантиращи, че не се въвеждат каквито и да е добавки, различни от вода.

През 2023 година екипът на Йордан Дъбов спечели и две спешълти кафета от Мексико, участници на Cup of Excellence и завършили на второ и десето място.

Йордан Дъбов е най-известният български “кафетърсач”, който през годините се превърна в уважавана фигура в спешълти кафе индустрията в световен мащаб. Обиколил няколко континента и редица държави в търсене на най-доброто спешълти кафе, Йордан Дъбов продължава успешно да популяризира тази индустрия и у нас. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *