post

Тази година фермерски пазари на Lidl са подкрепили 62% повече родни производители в сравнение с 2021 г.  За 14-те си издания през 2022 г. пазарите са дали възможност на 120 фермера от 58 населени места да представят своята продукция, а на десетки хиляди посетители да опитат голямо разнообразие от традиционни и интересни вкусове. За сравнение през 2021 г. взелите участие фермери са били 74 от 27 населени места.

Посетителите също са се увеличили двойно – през 2022 г. средно 2915 души са присъствали на един пазар в сравнение с 2021 г., когато са били 1430.

„Организираме фермерските пазари в подкрепа на малките местни производители и затова те са изцяло за сметка на Lidl. От 2020 г. до момента сме провели 35 пазара, в които са се включили над 120 регионални производители. Така даваме възможност тяхната продукция, създадена с много труд и любов, да достигне до повече хора. Радваме се, че резултатите показват с всяка година по-голям интерес, както от страна на производителите, така и от страна на клиентите, затова ще продължим с изданията и през следващата година. Това показва отношението на Лидл България за подкрепа на българските производители, както в обичайния формат за разширяване на асортимента ни чрез качествени продукти с необходимите сертификати и в нужните обеми, така и в подхода за подкрепа на малките регионални производители с техните уникални продукти“, каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

През настоящата година се проведоха общо четиринадесет пазара – 10 в София и 4 в морските курорти – „Св. Св. Константин и Елена“, Несебър, Созопол и Царево. По време на събитията през тези 14 уикенда клиентите имаха възможност да намерят широка палитра от качествени продукти и да преоткрият автентичния вкус на българската продукция. Те избираха сред многообразие от млечни, месни и хлебни изделия, биосертифицирани плодове и зеленчуци, разядки, мед, билкови тинктури, вино, сладка и зимнина и др.

В изданията на пазарите участваха също занаятчии и пчелари, които споделяха с клиентите интересни факти за своята професия. Основните посетители на пазарите са семейства с деца, за които беше изключително ценно да научат как се плете с ракита, как изглежда току-що извадената от кошера медна пита и каква е тайната на красивия занаят – дърворезбарството. Предаването на традициите на младите поколения и опазването им е и сред основните цели на Лидл България, като компанията се стреми да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *