post

Близо 11 процента от анкетираните българи смятат, че е допустимо на децата да се дават малки количества алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат

Като нация, която трациционно се нарежда в челната десетка на държавите с най-висока консумация на алкохол на глава от населението в света, българите смятат, че имат висок праг на поносимост към спиртните напитки, както и сравнително добра алкохолна култура. Какво и колко обаче знаем за видовете напитки, нивото на алкохолна концентрация в тях, ефектите от смесването им и разумната консумация на алкохол като цяло?

През последните няколко месеца водещият световен производител и дистрибутор на алкохолни напитки Diageo проведе кампания в България за повишаване осведомеността за отговорна консумация на алкохол чрез специалната анкета DRINKiQ от 10 въпроса, свързани с базова информация за алкохола и неговото влияние върху човешкия организъм.

Анкетата DRINKiQ

Над 12 хиляди респонденти у нас са проверили знанията си, като средно са отговорили вярно на 7 от 10-те въпроса. Ето и някои от най-интересните резултати от проучването, направено сред българите:

  1. Само 16% от анкетираните вярват, че биха се напили по-бързо от смесването на бира, вино и спиртни напитки.

Оказва се, че повечето българи са наясно, че това е често срещан мит, тъй като ефектът се определя от това колко пиете, а не от вида на алкохола.

  1. По-малко от ¼ от попълнили анкетата не знаят, че ако мъж и жена със сходни телосложения пият еднакво количество алкохол, те ще бъдат засегнати по различен начин.

Черният дроб обработва алкохола чрез ензим, наречен алкохолдехидрогеназа или ADH. Жените имат по-малко ензим ADH в телата си, следователно, те може да пият същото количество, но усещат ефектите по-силно.

  1. Близо 70% от респондентите не знаят дали една мярка спиртна напитка (30 ml, 40%), малка бира (250 ml, 5%), или чаша вино (100 ml, 13%) съдържа най-много алкохол.Истината е, че стандартната мярка от спиртна напитка, бира или вино съдържа еднакво количество алкохол. Ефектът върху тялото ви зависи от това колко консумирате. 
  1. Почти 11% вярват, че децата могат понякога да пият по малко алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат.

Въпреки това схващане, децата и непълнолетните никога не трябва да пият алкохол.

  1. Близо 27% от запитаните казват, че пиенето на бира е по-здравословно от чаша вино или коктейл от спиртни напитки.

Стандартната мярка за една спиртна напитка, халба бира или чаша вино съдържат еднакво количество алкохол. Стандартната напитка обикновено е около 10-15 ml алкохол. Ефектът върху тялото ви се определя от това колко пиете, а не от това, което пиете.

  1. 63% от запитаните българи знаят, че ако пият само вино и избягват бирата и твърдия алкохол, няма да намалят приема на калории. 

Калориите зависят от силата на алкохола, количеството алкохол и всички други съставки, които добавяте към напитката.

Кампанията в други страни

Кампанията беше проведена в още четири Източноевропейски страни: Унгария, Чехия, Хърватия и Румъния, с общо 33 000 попълнени DRINKiQ анкети на всичките 5 пазара (вкл. България). Докато повечето от резултатите са сходни във всички страни, някои все пак се различават. Например в Чехия почти половината, в България повече от половината от населението знае, че смесването на бира, вино и спиртни напитки няма да ги напие по-бързо, което е по-добър резултат в сравнение с DRINKiQ-то на унгарците по този въпрос.

Впечатляващите 83% от българските респонденти са наясно, че при консумация на едно и също количество алкохол жените ще усетят ефекта по-силно от мъжете, в сравнение с унгарците и хърватите (по 73%) и румънците (72%). В същото време 56% от българите знаят, че горещото кафе, студеният душ или престоят на чист въздух няма да ги накара да изтрезнеят по-бързо, докато анкетираните от други държави се оказват по-добре запознати с този факт – Унгария (73%), Румъния (58%), Хърватия (64%).

Българите са дали най-много верни отговори на въпроса „Колко време е необходимо на черния дроб, за да обработи една мярка алкохол?“, в сравнение с всички останали пазари – 29% са отговорили “отнема един час”, докато само 17% от унгарците и хърватите, 18% от румънците и 20% от чешките респонденти са отговорили правилно.

85% от анкетираните във всичките 5 пазара казват, че с тази информация е по-малко вероятно да шофират под въздействието на алкохол, а 77% вече смятат, че знаят повече за алкохола и неговото въздействие върху организма.

За Diageo

Diageo е световен лидер в производството на алкохолни напитки с изключителна колекция от търговски марки в категориите алкохолни напитки, бира и вино. Тези марки включват уиски Johnnie Walker, Crown Royal, JεB, Buchanan’s, Windsor, водка Smirnoff, Cîroc и Ketel One, ром Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray and Guinness. Diageo е глобална компания, а нашите продукти се продават в повече от 180 страни по света. Компанията е регистрирана както на Лондонската фондова борса (DGE), така и на Нюйоркската фондова борса (DEO).

За повече информация относно Diageo, нашите служители, нашите марки и успехи, посетете www.diageo.com. Посетете нашата глобална платформа за отговорна консумация www.DRINKiQ.com, за информация, инициативи и начини за споделяне на най-добри практики.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *