post

Въпреки че през годините жените почти напълно са присвоили елементите от мъжкия гардероб за лична употреба , т.е. префасонирали са по свой вкус панталоните, костюмите, дънките, шортите и дори вратовръзките, те ревниво пазят своя дрешник. В различни епохи господата са правили опити да обуят копринени чорапи, да наметнат пелерини, да облекат къси полички и да носят обувки с ток, което документират костюмите и на античния свят, и на Средновековието, и на Ренесанса, и на Просвещението, но никога не им е и хрумвало да посегнат на кралицата – на Нейно Величество Роклята.

Роклята си остава най-женственият от всички женствени тоалети. Модата се мени не с години, а с месеци, но дори милионите й метаморфози не са успели да погълнат във водовъртежа си тази едновременно прикриваща и откриваща дамските прелести дреха. Днес ще ви помогнем да намерите идеалната рокля, която не само ще украси фигурата ви, но и ще подчертае вашата индивидуалност.

Как да открием перфектната рокля?

Роклята трябва да скрива недостатъците и да подчертава качествата, така че започнете от характеристиките на собствената си фигура. Правите модели ще тушират широкия ханш и пълните бедра, особено ако са в тъмни цветове или декорът е разположен в горната им част. По-заобленият корем става незабележим под дреха с висока талия. А ако сте от късметлийките, чиито форми са от типа „пясъчен часовник“, то талията трябва да бъде подчертана на всяка цена с колан или прилепнала по тялото кройка. Същото се отнася и за деколтето – ако то е силната ви част, не се страхувайте дори от роклите с голи рамене.

Фигурата “триъгълник” е подходяща за рокли с обемен корсаж и широки ръкави. Ако имате по-едри бедра, опитайте се да изберете долната част на роклята без декор и в по-тъмен цвят, за да не акцентирате върху тях. Ако триъгълникът е обърна с върху надолу, изберете фуста с ярък цвят, за да привлече вниманието към изящните ви крака, а горната част намалете визуално чрез по-тъмен тон. Това се постига и помощта на късо сако или болеро.

Силуетът тип „ябълка“ изисква прави или разкроени рокли. Ефектно стои ниската талия и дължината под коляното или до глезените.

Избор на роклята по цвят

Ако си направите труда да научите повече за свойствата на основните цветове, с времето ще се научите буквално да рисувате желания силует. Изходна точка е нюансът на собствения ви тен, цветовете на косата и на очите ви. Правилен подход е да започнете от най-тъмния тон и с него да съпоставяте интензивността на останалите. Ако например, сте блондинка, то бежовото в нюанс неразличим от кожата или жълтото, близко до цвета  на косата, ще ви обезличат. Затова пък пастелните багри от студената гама ще подсилят  цвета на сините или зелените ви очи, а топлите нюанси ще освежат тена ви. Брюнетките обратното: трябва да внимават с тъмните  цветове. Кафявото, сивото, виолетовото, бордото са подходящи за тях само, ако кожата им е необичайно светла. В противен случай тъмночервената рокля е добре да бъде освежена с бяла якичка или бие, за да се получи някакъв разграничителен контраст с тена. Затова пък цялата топла палитра е на разположение на дамата тип „южняшка красавица“. Нейна запазена марка са всички нюанси на прасковеното, розовото, жълтото, кораловото, ярко червеното, бежовото и шоколадовите оттенъци на кафявото.

Избор на роклята според стила

За да стои идеално роклята и най-важното, за да се чувствате комфортно в нея, тя не трябва да се отличава драстично от обичайния ви ежедневен стил. Ако живеете с ритъма на оживен мегаполис и обичате функционалните дрехи, тогава и роклята нека бъде в съответствие с делника на еманципираната жена. Това означава неутрален цвят, удобна кройка, надеждна материя и подходяща за по-нисък ток дължина. Ако се придържате към визията на нежната женственост, роклята може да подсили романтичния ви образ. На помощ идват ефирните материи, пастелните цветове, флоралните принтове, дантелите и изящните аксесоари. Сандали, обувки с висок тънък ток, чанта клъч или тип „Биркин“ ще затвърдят общото впечатление за чаровна уязвимост. Онези, които цялото си свободно време прекарват сред природата, ще се чувстват най-добре, ако тя им напомня за себе си и през работните делници. За тях са роклите от естествени тъкани, кожените и дървените аксесоари, сандалите с тънки каишки, удобният обем на кройката и добре премерената небрежност на бижутата.

Дълга или къса?

Дължината дори в по-голяма степен от кройката и цвета може да коригира фигурата ви. Дългите рокли визуално източват силуета и ви правят да изглеждате по-стройни. Летните рокли тип „роба“ до глезените, както и вечерните рокли до петите винаги оптически „свалят“ няколко килограма от фигурата. Ако имате красиви крака, тогава изберете рокля около коляното, като колко точно „под“ или „над“ него, нека ви продиктува вашата възраст, както и социалната ситуация. Роклите до средата на прасеца в съчетание с обувка с висок ток ще направят глезените ви по-тънки. Те са предпочитан вариант за поводи, в които не трябва да биете на очи сред множеството – конференции, семинари, съвещания, преговори и т.н. Миди дължината е подходяща и за дами в напреднала възраст.

Късите рокли  са за по-ниските момичета. Прекалено дългата дреха при тях още повече съкращава височината. Миньончетата трябва да избягват и едрите щампи, както и напречните райета.

Подходящата рокля според събитието

Мнозина стилисти твърдят, че е грешка да се купува рокля специално за даден повод, защото по този начин може да се сдобиете с дреха, която да облечете един-единствен път и после да забравите в гардероба. Вероятно са прави, защото колко от нас са облекли повторно абитуриентската или сватбената си рокля например?! Дизайнерите съветват да попълните дрешника си с рокли за няколко основни ситуации и според конкретното събитие да ги разнообразявате с помощта на бижута, аксесоари и допълнения. И така. Задължителни са: вечерна рокля, коктейлна рокля, делова рокля, ежедневна рокля, романтична рокля и една рокля с ултрамодерна визия.

Ето основните техни характеристики:

Вечерната рокля е дълга, изработена от луксозна материя, допуска богати  драперии и декорации под формата на камъни или дантели. Цветът й е най-често черен. Ще я облечете за тържествено парти, светско събитие, оперна премиера или гала вечеря.

Коктейлната рокля е нейната по-палава сестра. Тя спада към категорията „официални тоалети“, но й е позволена повече свобода: дължината може да бъде произволна, кройката допуска повече открити участъци от тялото и свобода на движенията, цветовият й диапазон е практически необятен. Украсата е по-артистична – пайети, пера, кожи, принтове. С тях ще блестите на юбилей, семеен празник, фирмено парти, нощен клуб, концерт и прочее събития, в които сериозният повод не изключва забавленията.

Ежедневната рокля е тази, с която се чувствате най-удобно на работа, в магазина, на разходка, на следобедно кафе. Тя е лаконична като стил, декорът е пестелив, а материите допускат и синтетика. Ако изберете универсален модел, то ежедневната рокля лесно се преобразява в делова с помощта на сако, както и в празнична с пъстър шал или бижута.

Деловата рокля има ясни параметри – права, леко вталена кройка, дълъг ръкав, високо деколте, дължина един пръст под коляното. Цветовете също са „безопасни“ – черно, сиво, тъмно синьо, бежово. Целта на образа, който създава тази дреха, е да фокусира вниманието на събеседника върху разговора, а не върху личните качества на жената от другата страна на масата за преговори.

Романтичната рокля е, както може да предположим, за по-специални срещи, в които дамата държи да подчертае своята женственост, елегантност и вкус. Колкото са момичетата по света, толкова са и съвършените романтични рокли  в техните представи: на точки, на цветя, бели, розови, сини, от коприна, от жоржет, от муселин, къси, дълги, разкроени, тесни – в роклята за трепетни мигове, както и в любовта, всичко е позволено.

Роклята-последен писък на модата е малко излишество, но този каприз ви е нужен, за да не губите връзка с последните модни тенденции, както и да демонстрирате смелост и новаторство в по-нестандартна ситуация. С подобна дреха ще приковете погледите в нощен клуб, в казино, на луда вечер с приятелки, на откриване на изложба, на вечеря в модно заведение или просто бохемска вечеринка. Въпреки множеството роли, в които може да блеснете с екстравагантна визия, експериментът не бива да ви струва цялата заплата. Не забравяйте, че нови, кой от кой по-дръзки модели рокли се появяват всеки сезон и веднъж поддадете ли се на изкушението, рискувате да станете негов роб завинаги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *