post

 

Проведени са безброй изследвания за ползата от зърнените храни и няма съмнение, че те ни предпазват от много заболявания, пишат от Fermerite.com. Резултатите категорично сочат, че спомагат за намаляване на човешката смъртност. Наблюденията на над 15 хиляди души на възраст 45-65 години убедително са показали, че сред тези, които при храненето си наблягат на пълнозърнестите храни, общата смъртност е чувствително по-ниска. Ако и вие искате да се възползвате от здравословния им ефект, непременно ги включете в диетата си. Ето и списък с 5-те най-полезни зърнени храни.

Овесена каша 

Овесената каша е най-популярната и най-полезната сред зърнените храни, тъй като съдържа фибри, магнезий, витамини от група В и множество други вещества. Те нормализират храносмилането, подпомагат работата на червата, извеждат токсините и другите вредни вещества от тялото, подобряват работата на нервната система и ускоряват метаболитните процеси. Изключително подходяща за хора, които искат да преборят наднорменото тегло. Една порция овесена каша ще ви засити и зареди с енергия за няколко часа напред, а съдържа едва около 360 калории.

Елда

Тази зърнена храна е не по-малко полезна, тъй като съдържа груби диетични фибри, желязо, магнезий, витамини от група В и много други. Тя повишава нивото на хемоглобина в кръвта и общия тонус на организма, оказва общ укрепващ ефект, нормализира метаболизма и значително подобрява състоянието на костите, зъбите, ноктите и  косата. Също елдата е много полезна за всички, които искат да свалят килограми, защото ускорява горенето на мазнини и същевременно насища организма с необходимите му хранителни вещества. Съдържанието на калории в сто грама е само 330.

Пшеница

Пшеничените зърна съдържат незаменими аминокиселини, протеини, въглехидрати, витамини Е и група В. Те укрепват имунитета, имат подмладяващ ефект, прочистват организма от токсини, нормализират хормоните, стимулират регенерацията и възстановяването на тъканите и дават енергия на тялото. Калорийното съдържание в 100 грама продукт е приблизително 350 калории.

Ръж

Ръжените зърна съдържат не по-малко полезни компоненти от всички останали. В тях могат да се открият калций, фосфор, цинк, магнезий, желязо, нуклеинови киселини. Този продукт подобрява мозъчната функция, нормализира работата на нервната система, има противовъзпалителен ефект, облекчава и повишава устойчивостта на стрес, премахва запека. В сто грама ръжени люспи се съдържат приблизително 340 калории.

Царевица

Царевицата също заслужава внимание. Полезните ѝ свойства се определят от наличието на фибри, калий, натрий, желязо, цинк, калций, магнезий, както и витамини РР, групи В, Е и А. Този продукт осигурява на тялото необходимата енергия, подобрява работата на сърдечния мускул, перфектно засища глада, подобрява състава кръвта и има противовъзпалителен ефект. Съдържанието на калории е около 360 в 100 грама.

 

натурални витамини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *