post

„Зеленият ритейлър“ е съмишленик на проекта от старта му през 2022 г.

 

Пет дами спечелиха стипендии от Kaufland България за „Пчеларски университет“, където вече откриват неподозирания свят на пчелите. „Зеленият ритейлър“ е съмишленик на каузата още от самото й начало през 2022 г. като част от своя ангажимент за опазване на биоразнообразието. Проектът е на „Истински мед” – организацията, чиято мисия е да спре негативната тенденция на измиране на пчелите.

Тазгодишното издание на „Пчеларски университет“ отново предлага три вида обучение – от изцяло онлайн курс до лекции в реално време и практически обучения от професионални пчелари на терен. В основния курс „Професия пчелар“ участват 46 курсисти, като със съдействието на партньорите в програмата, 10 от тях спечелиха стипендии и се включват напълно безплатно в това незабравимо приключение.

Стипендиантките на Kaufland заслужиха своето мястото сред курсистите благодарение на вдъхновяващите си лични истории и стремежа към устойчивото развиване на занаята. 

„Ще бъде прекрасен пример за децата ми как на практика да бъдем още по-близо до природата и да се грижим за един толкова уникален и важен за нас вид. И тъй като решението за създаване на пчелин вече е взето за нашето семейство, осъзнах че имам нужда от много нови знания, за да се справим в това ново начинание. Така открих и Пчеларския университет и много ще се радвам скоро да станем част от проекта „Истински мед!“, споделя Яница Крумова, село Говежда, област Монтана. 

За Елена Лакова най-силна е личната мотивация и желанието да живее и възобнови новия си дом в малко село, архитектурен резерват, в сърцето на Родопите – с. Жребичко: „Купихме стара къща в изключително чист район в Родопите, който се опитваме да възродим. Селцето си няма пчелин и ще бъде чудесно да постепенно развием наш собствен, като „Пчеларски университет“ е чудесно начало и за нас!.“ 

За част от кандидатите Пчеларският университет е възможност и за допълнителен доход след усвояване на занаята: „Вашите предишни инициативи говорят за отговорен подход и отдаденост на идеята пчеларството да се популяризира по иновативен път. Хареса ми, че ще има възможност за контакт с опитни пчелари, на които да задаваме въпросите си, а също и практическо обучение. Личната ми мотивация на първо място е да науча как да осигуря за семейството ми достъпен екологично чист мед, а защо не пчеларството да стане начин за допълнителен доход.“

„Пчеларски университет“ цели да вдъхнови ново поколение модерни пчелари. Учебната програма представлява хибриден 3-месечен курс на обучение от 11 видео урока, 9 онлайн срещи с лекторите и 2 практически упражнения на реален работещ пчелин. Преподаватели и ментори в курса са опитни пчелари и преподаватели в България, а основен лектор е инж. Михаил Михайлов. Инициативата дава шанс на любителите пчелари да станат професионалисти, каквито в момента не достигат в България.

Kaufland България припознава каузата за популяризиране на пчеларството като част от своя ангажимент за опазване на биоразнообразието и пчелите. Компанията има целенасочена политика за редуциране и избягване на пестициди при отглеждането на цветя и растения и работи със своите доставчици да използват предимно биологични препарати. Веригата включва в своя асортимент семена и растения, които са благоприятни за пчелите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *