post

Възможно е пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата “де минимис”, след като се направи анализ, който да потвърждава твърденията им за намалено производство на мед, най-вече заради климатичните условия тази година. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на официалното откриване на Деня на българския производител, което се проведе в магазин на голяма търговска верига в София.
Събитието е част от кампанията на министерството “Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!”.
По думите на Порожанов има разминавания в представените данни за смъртност при пчелите от Българската агенция по безопасност на храните и тези на пчеларите.
“Имаше среща при зам.-министър Янко Иванов и по данни от Агенцията по храните смъртността съвсем не е 30 на сто, както обявяват пчеларите, а тя клони към нулата. Или по някакви причини пчеларите не обявяват всички смъртни случаи”, каза Порожанов.
Той уточни, че е възложил да се направи анализ на добитото количество мед през 2018 г., тъй като през 2017 г. е отчетен спад в производството му. “Ако този анализ установи, че по-малкото количество мед влошава до критично ниво финансовото състояние на пчеларите, ще им бъде предоставена единствената законово възможна помощ по схемата “де минимис”, обясни Порожанов.
Земеделският министър подчерта, че в сектор “Пчеларство” са предприети редица мерки за стабилизирането му, като една от тях е забраната за използването на неоникотиноиди, които увеличават смъртността при пчелите. Той допълни, че е необходим стриктен контрол за спазването на рестрикциите.
На събитието търговската верига представи обновения си щанд за пчелни продукти, на който се предлагат 52 асортимента български мед. От две години чрез програмата “Отгледано с грижа в България” се подкрепят българските производители в създаването на продукти, които запазват автентичния български вкус. В програмата вече участват 300 български земеделски производители с над 500 продукта.
По-късно днес министър Порожанов е участвал в откриването на магазин от още една голяма търговска верига в Пловдив, където е била представена и новата им продуктова линия “Българска ферма”. Важно е да се запази качеството на храните, които се предлагат на българските потребители и да се утвърждават прекрасните вкусови качества на родните продукти. През последните три години българските производители на месо произвеждат над 210 хил. тона годишно, като през тази година се очаква количеството да бъде по-голямо, е казал министърът, цитиран от пресслужбата на МЗХГ.
Кампания “Българска ферма” ще предлага в магазините само прясно необработвано свинско месо, незамразено, единствено от български производители. Скоро ще се появят и пилешки пресни меса под същата марка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *