post

Според проучване, изготвено от Nielsen IQ и използвано за целите на Kaufland за проучване на потребителското поведение, българинът все повече предпочита да намира всичко необходимо за своя пазар на едно място. Терминът „One Stop Shopping”, с който се назовава възможността да намериш всичко на едно място, навлиза все повече в ежедневието на клиентите, като 63 % от запитаните подчертават, че могат лесно и бързо да открият каквото им е нужно в Kaufland.

Пазаруването, при което можеш да намериш всичко необходимо на едно място и един паркинг, е предпочитано от близо 70% от клиентите на лидера в ритейла. Мотивацията за избор на място за пазаруване все повече се свързва с възможността да се комбинира с допълнителни активности и услуги за цялото семейство. 72% (според анализи на Kaufland България) от пазаруващите седмичен семеен пазар предпочитат да го съчетават с посещение в аптека, дрогерия или с плащане на комунални услуги. Високо се цени наличието на детска площадка или друго място за забавление на деца. Решаващи при избора на място за пазаруване са наличието на услуги за цялото семейство, включително дрогерии и зоомагазини.

Профилът на българския пазаруващ е подчертано женски (62% жени към 38% мъже), но решенията какво и къде да се пазарува остават приоритет на мъжете (57%).

„В последните години, особено след COVID, големите хипермаркети се наложиха като предпочитано място за пазаруване. Не е случайно и че 69 % от участниците в нашето проучване посочват, че предпочитат Kaufland, защото там могат да намерят всичко, което търсят. С това обясняваме и броя на посещенията в големи хипермаркети – не само веднъж в седмицата, но често по веднъж на ден“, коментира Марко Наумов – ръководител отдел „Търговски вериги“ в Nielsen IQ – NIQ, който представи изследването пред медиите.

„Проучванията, които ние правим редовно на нашите клиенти, също отчитат подчертан интерес към модернизираните магазини. Разширяването на зоната с допълнителни услуги и още повече специализирани продукти, които ние предлагаме, се цени високо от клиентите ни в цялата страна. Изследванията ни показват ръст от средно 40% в мотивацията на нашите клиенти преди и след увеличаване на броя на стоките и услугите. Това е причината ние да сме първите, които наложихме ясен курс към модернизация на магазините ни в посока One Stop Shopping. В последните години сме инвестирали 40 млн. лв. в модернизации, като плановете ни до края на тази година са да продължим да разширяваме броя на наемателите в цялата страна.“, подчерта и изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

По данни на Kaufland България, най-посещаваните обекти, част от One Stop Shopping концепцията на веригата, са аптеките, като оборотът, който се генерира от тях в рамките на партньорството им с ритейлъра, представлява 5 % от оборота на целия аптечен пазар у нас. „Партньорството ни с Kaufland датира от 13 години, като към момента развиваме 56 аптеки, част от магазинната им мрежа в общо 30 града. Ние сме част от One Stop Shopping концепцията и се стремим да надграждаме клиентското изживяване. В последните 2 години всичките ни обекти са реновирани и с разширен асортимент спрямо съвременните тенденции. Имаме множество съвместни успешни инициативи с Kaufland, насочени към още по-пълноценното изживяване на клиентите, включително и чрез програмата за лоялност Kaufland Card“, подчерта маркетинг мениджърът на верига аптеки SOpharmacy Методий Пейчев.

Според изследването на NIQ (Nielsen IQ), близо 70% от клиентите на Kaufland у нас посочват като мотив за избора им на хипермаркет възможността лесно да намерят всичко на едно място. Просторните магазини и добрата презентация на наличностите са също сред водещите причини да се спрат на хипермаркетите на Kaufland, съответно със 74% и 70%. Водещ избор в пазарската кошница си остават пресните и качествени плодове и зеленчуци, предлагани в магазинната мрежа (71%), както и прясното месо (55%) и изпечените на място тестени изкушения (60%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *