post

Изпълнителният директор на компанията Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев подписаха меморандум за сътрудничеството

 

Kaufland България ще подкрепя дългосрочно българските полярни експедиции с цел да подпомогне усилията на българските учени в намирането на устойчиви решения за борба с климатичните промени. Изпълнителният директор на компанията Иван Чернев и проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, подписаха меморандум за сътрудничество.

За първи път Kaufland подкрепи българските изследователи за Антарктида, като в края на миналата година дари 10 тона храни на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Съвместно те реализираха историческата 31-ва Българска антарктическа експедиция, в която за първи път нашите учени стигнаха до българската полярна база на о. Ливингстън с наш научно-изследователски кораб, а Kaufland стана първият български ритейлър, стъпил на Антарктида. С подписването на меморандума Kaufland се ангажира да продължи тази подкрепа за българския полярен кораб и за антарктическата ни база в следващите три години. Освен с доставка на храни и нехранителни стоки компанията заявява готовността си и да подпомага научно-изследователската дейност на експедициите.

„За първи път, откакто организираме експедициите, имаме толкова голям корпоративен партньор и такъв сериозен ангажимент за обезпечаване на нуждите ни от хранителни продукти“, каза при подписването на меморандума проф. Христо Пимпирев. Той подчерта, че 31-вата антарктическа експедиция е доказала, че България е морска нация и е дала много допълнителни възможности в работата на нашите учени заради факта, че са разполагали с кораб под национален флаг на Ледения континент.

„Изменението на климата не е въпрос за бъдещето, а проблем, който трябва да решаваме в момента. Като компания имаме дългосрочни цели в борбата с климатичните промени. Затова и подкрепата ни за българските учени, които работят по темата, следва да бъде дългосрочна и ще продължим заедно с тях да се връщаме на Антарктида, където вероятно е решението, с което да обърнем негативната тенденция в климатичните промени“, коментира от своя страна главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *