post

Протеините имат връзка с изграждането на мускулната маса в човешкото тяло. Когато консумираме месо, мляко, бобови култури, ние си набавяме протеини, които се разграждат в стомаха до аминокиселини, а те укрепват мускулната маса.

Ако се лишим от редовен прием на протеини, тялото ни губи тонус, мускулите ни отслабват, а това е причина за заболявания.

Как да отслабнем при приема на протеини?

Протеините, както стана ясно, участват в изграждането на мускулите. Когато укрепваме мускулната си маса, тялото ни става по-развито и атлетично. Затова и повечето килограми изглеждат красиво, с развити мускули в тялото.

Освен това протеините регулират телесното тегло, тъй като влияят на два хормона GIP и GLP-1 (хормони за ситост), които ни карат да се чувстваме сити. По този начин се намалява необходимостта от голямо количество храна. При редовният прием на протеини с менюто ни, ние ограничаваме големите количества храна, тъй като се чувстваме нахранени и с малки дози. Освен това протеиновите диети изключват консумацията на мазнини и въглехидрати, като така по естествен начин избягваме вредните храни, от които се дебелее, развиваме мускулите си и топим килограми.

 

Как се изгарят протеините?

 

proteini-iaica

Протеините имат най-висок термичен ефект, т.е. най-лесно се изгарят от тялото, в сравнение с мазнините и въглехидратите. Т.е. излишните количества протеин лесно биха били изгорени от човешкото тяло и не се натрупват, за разлика от мазнините.

Протеините участват в строежа на клетките в телата ни и затова на човек са му необходими големи количества от тях, за да е здрав и сит. Останалото се изхвърля, чрез отделителната система и не задръства тялото, като мастните натрупвания.

Протеините помагат за изгаряне на калории и в покой

Протеините ускоряват човешкия метаболизъм. Така се горят излишните мазнини в тялото. Дори да не извършваме физическа дейност, чрез приема на протеини развиваме тялото си, трупаме мускулна маса и гори мастни натрупвания. Изгорените калории от повишения прием на протеин може да достигнат до ~260 дневно.

Протеиновите храни намаляват желанието за нездравословни междинни хранения

Желанието за нездравословни хранения през деня, се дължи на липсата в тялото на хранителни вещества и макронутриенти (най-често въглехидрати). Според проучвания, приемът на протеини набавя всички необходими вещества за тялото и по този начин намаляват подтиците от мозъка ни за въглехидрати, като шоколад и пица.

 

Какви са оптималните дози за прием на протеини?

 

Оптималното количество е индивидуално за всеки човек. Зависи от възрастта, телесното тегло, спортната активност, пола, физическото състояние.

Оптимален прием за неспортуващи

За деца: Между 34 и 52 гр. протеин дневно.

 

За възрастни мъже и жени: Между 0,8 и 1 гр. протеин на килограм или 25-30% от общия прием на калории за деня.

Оптимален прием за спортуващи

За аматьори и любители на спорта: Между 1,5 и 2,2 гр. протеин на килограм дневно.

За професионалисти и напреднали трениращи: Между 2 и 3 гр. протеин на килограм дневно.

 

Защо да приемаме протеини?

proteini-mesoЗащото те са важни за нашето здраве. Укрепват тонуса ни и подпомагат развитието на мускулатурата. Чрез приема на протеини, ние изграяме излишните мазнини и подобряваме функционирането на клетките си.

Затова протеинова диета, в комбинация с фитнес и спортни тренировки, често е препоръчвана от специалисти, като добър начин да поддържаме добарата си форма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *