post

В днешния забързан свят, в който живеем, е важно поддържането на доброто ни здраве. Лесно е да оставим стреса да заеме централно място и да ни накара да водим лош начин на живот и прием на храна. Нашият хранителен режим, упражнения и поведенчески избор могат да окажат значителен ефект върху здравето ни.

Ако имате лоша или нездравословна храна в менюто съ, можете да рискувате да натрупате тегло или да увеличите риска от хронични заболявания (като диабет или високо кръвно налягане). Ако не сте активни редовно, можете също да рискувате не само да наддадете тегло, но и да пропуснете многото ползи от упражненията.

Ако пушите, не се справяте със стрес или не спите добре, отново можете да рискувате да имате отрицателни странични ефекти върху здравето си. Поддържането на общо здравословно тяло ще изисква да сте сигурни, че правите здравословен избор в множество области на живота си.

Практикуване на навици за здравословно хранене

Следете калориите. За да имате общо здраво тяло, трябва да се опитате да поддържате здравословно тегло. Ако сте с наднормено тегло, не поддържате общо здравословно тяло.

Калориите са мерна единица. Вие получавате калории от храната и тази енергия се използва за подхранване на телесните ви функции и дейности през целия ден

Ако консумирате твърде много калории, може да рискувате да качите тегло. Ако не ядете достатъчно калории, може да отслабнете. Средния прием в България се базира на диета с 2000 калории на ден.

Може да се наложи да промените начина си на хранене, за да може, калориите които приемате да са равни на изгорените, за да съответствате на нуждите на тялото си и да поддържате здравословно тегло.

За да отслабнете, безопасно е да премахнете 500 калории от диетата си и ще отслабнете около един до два килограма на седмица.

Използвайте онлайн калкулатор или приложение за смартфони, за да разберете колко калории се нуждаят от тялото ви. Добро правило е, че умерено активен възрастен човек се нуждае от около 15 калории на килограм, за да поддържа теглото си.

Проследявайте калориите, за да видите дали текущата ви диета отговаря на вашите нужди.

Поддържане на здраво тяло с упражнения

Включете достатъчно кардио упражнения. Сърдечно-съдовите или аеробните упражнения са много важна част за здравословния начин на живот и като цяло здравословното тяло.

Има огромно количество ползи за здравето, свързани с редовни и последователни упражнения, както ни съветва сайта за здравословен живот Билка Бг.

Някои включват: подобрено настроение, подобрено качество на съня, подобрява кръвообращението, помага за управление на здравословно тегло, намалява кръвното налягане и риск от инсулт, управлява и контролира инсулина, подобрява нивата на липидите и холестерола в кръвта, повишава енергията и може да помогне за подобряване на собствения ви образ.

Здравните експерти препоръчват да получавате поне 150 минути кардио дейност всяка седмица (или 30 минути пет пъти седмично). Можете да увеличите ползите, като получавате 300 минути аеробна активност всяка седмица (или един час пет пъти седмично).

Всяка седмица включвайте разнообразни дейности. Упражненията да опитате включват: ходене, джогинг / бягане, танци, плуване, часове по аеробика, колоездене или туризъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *