post

Алкохолът може да ни отдалечи от това, което истински обичаме. От онова, за което сме предопределени, от ролите в живота, които сме избрали да следваме – на служител, съпруг, родител, син и други. Често забравяме каква вреда понасяме само с една чаша алкохолна течност в дългосрочен план.

Какво се случва в тялото ни, когато консумираме алкохол?

Алкохолът влияе на всички система в организма по различен начин. Ето какво се случва с някои от тях, когато пием.

Негативно въздействие върху имунната система

Това е отговорникът, който се бори с микробите, вирусите и други заболявания в тялото ви. Алкохолът забавя работата на имунната система, като прави белите кръвни клетки, борещи се с бактерии, мудни и много по-малко ефективни. Колкото повече пиете, толкова по-бавно ще се възстановявате след заболявания. Също така, алкохолиците са податливи на заболявания като пневмония, различни форми на ракови образования и други.

Риск за скелетна система
Злоупотребата с алкохол инхибира производството на нови кости, излагайки на риск от остеопороза и костни фрактури. Освен това прави мускулите по-склонни да отслабват, спазмират или атрофират. В следствие на това е възможно да се появяват нови болки в различни части на тялото.

Дисфункции на репродуктивна система

Един често срещан страничен ефект от злоупотребата с алкохол при мъжете е еректилната дисфункция. Производството на хормони също може да бъде инхибирано, което води до безплодие. При жените алкохолът може да доведе до спиране на менструацията и безплодие. Освен това повишава риска от рак на гърдата.

Ефекти върху кръвоносна система

Консумацията на алкохол влияе на нивото на кръвната захар в тялото ни. Токсините, които се намират в алкохола, бързо преминават в кръвта и влияят негативно на редица системи в организма ви, най-вече върху сърцето. Алкохолът влияе негативно и на сърдечната дейност. Възможно е да отключи сърдечно-съдови проблеми като отравяне на клетките на сърдечния мускул, нередовен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, инсулт или инфаркт.

Хранителни разстройства и проблеми с храносмилателна система

Алкохолът затруднява функциите на червата, пречи на контрола над бактериите и абсорбирането на полезните хранителни вещества. Това води до недохранване и различни увреждания на тялото. Най-често се започва със загуба на апетита, след това различни видове киселини, язви, проблеми със зъбите и венците и други.

Централна нервна система

Може би най-дългосрочната и нелечима вреда от алкохола е върху централната нервна система, иначе казано върху мозъка, възприятията.

Алкохолът влияе върху поведението. Той променя говоренето, което предизвиква неясна реч и координация. Влияе върху контрола на импулсите и способността да се създават спомени, което води до бели петна в паметта. Алкохолът може да причини изтръпване, слабост и временна загуба на паметта. Дългосрочната употреба може да свие челните лобове на мозъка. Обилното пиене може да доведе до зависимост, която може да има тежки ефекти върху мозъчната дейност.

Кажете „НЕ“ на алкохола още днес. Погрижете се за здравето си като се допитате до компетентно мнение на специалисти в борбата с алкохолната зависимост. Животът е кратък, нека бъде пълноценно изживян!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *