post

Захарни заводи, един от големите производители в хранителната индустрия в България, въвежда в експлоатация нова инсталация за производство на етанол. Оборудването е базирано на иновативна технология, а процесите в нея са с много високо ниво на автоматизация, съобщават от публичната компания.

Благодарение на новата мощност производственият капацитет на компанията ще се увеличи на 60 000 л. етанол дневно при изключително ниски специфични енергийни и други експлоатационни разходи. Очакванията са тя да оптимизира още повече производствените процеси в Захарни заводи и да отвори нови възможности за развитие на компанията на вътрешния и международен пазар.

„Горд съм, че заедно с многобройните ни партньори правим поредната стъпка напред към бъдещето. И вярваме, че тази наистина сериозна инвестиция ще допринесе за развитието на целия пазар, от което в крайна сметка ще спечелят всички клиенти”, сподели Георги Узунов, председател на Надзорния съвет на Захарни заводи АД по време на откриването на инсталацията.

Инвестицията в оборудването също заслужава внимание – тя е в размер на 11,19 млн. лв. Това е една съществена част от инвестициите в завода за спирт, направени от приватизацията насам. Oбщата им стойност до този момент е в размер на 46 млн. лв. Произведеният етанол е особено подходящ за хранители цели, а увеличената продукция ще бъде използвана за привличане на нови клиенти. Инсталацията дава възможност и за производство на дехидратиран спирт за индустриални цели. От компанията имат намерение да продължат политиката на инвестиции в иновативни технологии, ако има пазарни условия за това и те носят съществена добавена стойност за клиентите.

Доставчик на основното оборудване е украинската компания Techinservice Limited, а главен изпълнител на строителството е фирма Вито-95 ООД гр. Стара Загора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *