post

Литовската компания Maxima Grupe, която притежава T-Market в България, веригата магазини Maxima в балтийските страни и веригата Stokrotka в Полша, планира да открие между 120 и 140 нови магазина на тези пазари през 2019 г, съобщава компанията на сайта си, цитирани от investor.bg.

Повечето нови магазини ще се появят в Полша. Компанията планира да инвестира най-малко сто милиона евро идната година в разширяване и обновяване на веригите си с магазини.

„Догодина планираме активна експанзия с основен фокус върху Полша. Този пазар с 38 млн. души е привлекателен заради размера, печалбата и консолидирания си потенциал. Сливането на веригата Stokrotka, която придобихме през пролетта, и Aldik, която вече притежавахме, постави силни основи за още по-голям растеж в съседната страна. Планираме да поддържаме бърз темп на растеж там в идните години“, казва председател на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на Maxima Grupe Далиус Мисиунас.

Той уточнява, че инвестициите ще бъдат насочени към разширяване във всички формати, включително мини-маркети, които стават по-популярни. „Тъй като начинът ни на живот се променя бързо, навиците за пазаруване на хората също се променят. Все повече клиенти искат да пазаруват бързо близо до дома или работното си място. В тези магазини те искат да откриват не само стоки от първа необходимост, но и прясно приготвени храни и храна за вкъщи“, отбелязва Мисиунас.

Във връзка с плановете си за експанзия догодина Maxima Grupe е решила да създаде нова компания, Maxima International Sourcing, която ще предоставя услуги на веригите магазини, притежавани от Maxima Grupe в балтийските страни, Полша и България, ще разработва частни брандове и ще се занимава с търговия на едро. Компанията ще бъде създадена в началото на следващата година.

Maxima International Sourcing ще бъде създадена чрез разделянето на дейности на Franmax, която сега осигурява франчайз услугите за компаниите в групата.

„Ще създадем новата компания с цел да засилим международните си умения за придобиване. По този начин ще осигурим ясно разделение на функциите между компаниите в групата, по-бързо вземане на решения и ще търсим възможности за придобиване на активи на различни пазари при по-добри условия и с по-голяма ефективност“, казва Далиус Мисиунас.

Към края на октомври Maxima Grupe е била собственик на 1059 магазина, като 507 от тях са се намирали в Полша. В България компанията има 70 магазина T-Market, 40 от които са в София. До края на тази година тя смята да открие още около 50 нови магазина на всички пазари.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *