post

През 2020 година Русия ще има собствен стандарт за биоземеделие, в комбинация със съответния етикет за опаковките на хранителните продукти. Към момента страната държи едва 0,2 процента от световния пазар, но разполага с огромни площи, на които смята да развива екологично земеделие.

Новият стандарт ще даде повече сигурност и ще въведе ясни правила за производители и преработватели на биопродукти в Русия. Потребителите пък ще получат гаранция, че ако на етикета пише “био”, то и под опаковката се крие екологично произведена храна. Такава е целта на земеделското министерство в Москва и на Федералното сдружение на биофермерите. Новият закон е предвидено да влезе в сила на 1 януари 2020-та, като в момента се уточняват последни детайли, а след това ще бъде подписан и от президента Владимир Путин.

Като цяло руските правила се доближават до европейските стандарти и са насочени най-вече към по-добра организация на пазарните отношения и по-ясна информация за потребителите. В страната и сега има биостандарти, но те не са уеднаквени и водят до объркване, както от страна на производителите, така и при крайния клиент, призна наскоро министър-председателят Дмитрий Медведев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *