post

Европейският съюз влезе в битка със захарта в безалкохолните напитки. Великобритания и Ирландия вече въведоха данък, с който се облагат храните и напитките с високо съдържание на захар. Сега наред е Италия. Да очакваме ли данък „захар” и за производителите у нас? И ще доведе ли това до поскъпване на сладките изделия и газираните напитки? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Според последните препоръки на експертите, за да сме здрави, трябва да намалим захарта до 25 грама на ден. И ако мислите, че това не ви засяга, тъй като сипвате само по едно-две пакетчета в кафето, замислете се колко сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки и дори кетчуп, който също съдържа скрити захари, консумирате на ден. „Захар” откриваме в състава на почти всички храни и напитки на щандовете в магазина. Трудно обаче се ориентираме много или малко е количеството изписано на етикета, което ще погълнем с всеки от продуктите. И то не само със сладките. Има много скрити захари. За подобряване на вкуса много често се добавя захар при сосовете, при лютеницата, при майонезата, в салатите в кутии, в туршиите дори”, заяви диетологът д-р Райна Стоянова.

Годишно всеки от нас изяжда по 7,7 кг чиста захар. Средно по 21 грама на ден. Към тях обаче трябва да добавим и скритите захари в храните и напитките. С тях консумацията достига 99 гр. на ден. „Отровата е в дозата”, категорична е консултантът по хранене проф. Стефка Петрова.

„Добавените захари са до 5 % от енергийната стойност на храната. Едно дете има потребност от 1500 калории на ден. Това е по-малко от 20 гр. Една жена има нужда от 2000 калории – 25 грама на ден. И един мъж от 2500 калории. Това са между 30-35 грама средно дневно”, каза консултантът по хранене проф. Стефка Петрова.

В битката със захарта в храните и напитките много от европейските държави вече облагат с данък производителите им. Британският бизнес например за 5 грама захар в 100 мл газирана напитка плаща 18 пенса, а ако съдържа повече от 8 грама таксите са 24 пенса на литър. Мерките са различни в различните държави. Вече 2 години Франция прилага успешно закона, който забрани употребата на наливни безалкохолни напитки в заведения, които често се предлагаха безплатно с хранителните менюта. Сега с данък ще бъдат обложени и производителите на безалкохолни напитки в Италия. Според икономисти мярката там трудно ще доведе до реални резултати.

„Италия е страната в ЕС, в която най-малко пие газирани напитки в ЕС, но пие много вино. В една чаша вино има много повече захар отколкото в която и да е бутилка с газирана напитка. Тази захар, която се облага, е 1 % от кухнята на италианците”, допълни икономистът Красен Станчев.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *