post

Увеличават се продуктите, които се произвеждат по стандарт “Стара планина”. През тази година се добавят нови 5 . Така общият им брой вече е 25, обясниха от Асоциацията на месопреработвателите у нас.

От 2010 г. в сила ще влязaт девет стандарта „Стара планина” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. В тях са описани  технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране, както и изискванията за транспорт и съхранение, методите за вземане на проби и изпитване. Стандартите са доброволни за производителите на месни продукти.

В страната в момента действат стандарт за хляб и брашно “България”, както и стандарт за млечни продукти “БДС”. Съществуват и браншови стандарти като този за лютеницата и за рафинираното слънчогледово масло, сподели д-р Светла Чамова, изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите.

През последните години броят на производителите, които работят по различните стандарти се увеличава, а от Агенцията по храните следят дали изискванията по тях се спазват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *