post

На фона на дъждовете от началото на лятото, които доведоха до проблеми в земеделието в различни региони, тази година се очаква реколтата от грозде в България да бъде малко по-ниска от предходната. Предварителните прогнози и коментарите на ресорния министър сочат, че гроздето за винопроизводството ще бъде с между 5 и 10% по-малко. Същевременно обаче се очаква захарността на продукцията да бъде по-висока, съобщава Капитал.

В края на миналата седмица земеделският министър Румен Порожанов съобщи по време на гроздобер в Чирпан, че очакванията са да бъдат произведени между 150 и 160 млн. тона грозде за винопроизводството. Според официалните данни на агроминистерството за 2017 г. за вино и гроздова мъст са били произведени близо 166 млн. тона. Така, ако сегашната прогноза на ведомството се реализира, спадът в този сектор ще бъде между 5 и 10%.

Според Порожанов за разлика от 2017 г. през настоящата е имало проблеми с наводнения и градушки в отделни региони. “Там, където нямахме противоградна система, определено имаше масиви, които пострадаха. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на самия плод и той стана много по-лек”, коментира министърът пред журналисти.

Същевременно обаче проблемите не са при всички производители. Така например реколта, значително по-добра от миналогодишната, очакват от “Мидалидаре Естейт”. Очакванията на избата, която разполага с 1540 дка лозя в чирпанския край, са за добиви с около 30% по-високи от 2017 г. ” През миналата година имахме тежки пролетни измръзвания. Тази година имаше само едно леко измръзване, което засегна частично сортовете мерло и шардоне, останалите останаха незасегнати”, казва управителят на “Мидалидаре Естейт” Александър Алексиев.

По данни на производители заради дъждовете през пролетта се е наложила допълнително пръскане на масивите с препарати за растителна защита, което пък от своя страна увеличава себестойността на тазгодишната продукция.Същевременно първите оценки сочат, че захарността на гроздето през тази година е по-висока.

2017 г. беше сред трудните за винарския сектор, след като производството в световен мащаб слезе до най-ниското ниво от 60 години насам, достигайки 250 млн. хектолитра. В България бяха произведени 1.08 млн. хектолитра, което е спад от 5% спрямо предходната година, сочат данните на земеделското министерство.

В България има около 60 хил. дка лозя, като 55% от тях са червени, а 45% – бели сортове. В сектора работят 166 изби, а според земеделското министерство други между 15 и 18 са в процес на подготовка. “Очакваме постепенно и плавно надграждане на сектора, защото се знае, че имаме квота от ЕС и можем да увеличаваме лозовите си масиви с не повече от 1% годишно”, каза Порожанов при откриването на гроздобера.

2017 г. се оказа трудна и за други сектори от земеделието. Заради зимни измръзвания реколтите от кайсии и праскови бяха по-ниски, спад има и при производството на пшеница и ечемик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *