post

През 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, съобщил пред БТА членът на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите Иван Грънчаров, пише dnevnik.bg.

В България има над 260  млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 използват растителна мазнина, казва експертът. С влязлата в сила миналия месец наредба компаниите вече не могат да смесват двата типа производство и трябва да решат дали да произвеждат същински млечни продукти или имитиращи.

“Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини”, добавя Грънчаров. По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Истинското качествено сирене би трябвало да струва поне 9 лв., казва млекопреработвателят.

Изкупната цена на суровината се повишава в последните години, следвайки нивата в ЕС. Заради недостига на местна суровина около 20% от млякото е от внос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *