post

Модата на биологичните продукти и техните ползи за здравето наводниха супермаркети, книги с рецепти и собствените ни кухни. Много е казано за тях, но знаете ли разликата между тези органични възможности и т. нар. био храна? Всеки от двата има различни свойства и предимства. Ние ще ви помогнем да откриете всички тях, така че да можете да изберете най-доброто за вас и вашия начин на живот.

Все повече и повече се притесняваме за това, че не знаем какво ядем: добавките, местоположението на културите, хранителните вещества… Медиите, интернет и собственото ни любопитство са се справили с това и изпитваме все повече и повече уважение и интерес към храната. Ето защо, според доклада “Зелената революция”, в последно време хранителни режими като тези на веганите и вегетарианците са спечелили толкова много привърженици, което е довело до силно повишаване на продажбите на биологични продукти. На тях се приписват много предимства, някои реални и други не толкова много.

Какво наричаме биологични продукти?

Според Световната здравна организация това са храни, които са произведени традиционно и устойчиво, без да се използват химически продукти или да бъдат генетично модифицирани. Въпреки че може да изглежда по друг начин, е по-лесно да купувате биологична храна. В допълнение към интернет, с множество онлайн магазини, биологичните продукти вече достигат рафтовете на голяма част от големите супермаркети.

Има ли разлика с органичните продукти?

Съгласно европейските разпоредби двете имена са синоними. Въпреки това потребителите виждат някои различия. Следователно, що се отнася до практическите ефекти, биологичната храна е тази, която се грижи за околната среда, но също така зачита естествения генетичен процес на вида, репродуктивните му цикли и биоразнообразието.

По-сложно е да се намерят био продукти, отколкото органични продукти, тъй като тяхното производство е много по-скъпо, което засяга търсенето и крайната цена. Ето защо онлайн био продуктите са по-известни. Има множество уеб сайтове, които ги предлагат на пазара, въпреки че има и супермаркети, в които те са добре известни. Една от най-мощните им пазарни ниши са биопродуктите за бебета, защото те имат по-голямо значение тук.

Разлика между биологичните продукти и органичните продукти

Накратко, всеки продукт, придружен от прилагателното “еко” (органично) или “био”, се отнася за онези храни, които не са били третирани химически, които са отглеждани по природосъобразен начин и не са били генетично модифицирани. Това е, което се определя от Регламент 834/2007 на Брюксел. Следователно, техните различия се проявяват на субективното ниво на потребителя, в съответствие с нашите възприятия. И така, какво разбираме, когато говорим за органични или био продукти?

Био продуктите се възприемат като нещо по-естествено, по-хранително и полезно за здравето. В същото време органичните продукти са тези с по-екологично естество. Това обаче не е напълно правилно и е довело до много фалшиви митове около този вид хранене.

Накратко, най-големите причини за консумацията на биологични храни са устойчивостта и избягването на химически и изкуствени компоненти в нашата храна. А и те защитават далеч по-ефективно околната среда.

Ако вече сте наясно с това и искате да започнете да въвеждате тези видове храни във вашата диета, винаги трябва да търсите знак за автентичност на продукта и на сертифициращия орган в страната на произход. Това ще ви помогне да се грижите за планетата, в която живеете, и в същото време да се насладите на вкусна и здравословна храна с автентичен вкус и аромат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *