post

За пети пореден месец изкупните цени на млякото в Европейския съюз вървят надолу. През април големите мандри са плащали средно по 32 цента и половина за килограм сурово мляко. Месец по-рано цената беше с един цент по-висока.

В сравнение с миналата година по същото време изкупните цени сега са с половин евроцент по-ниски, показва статистиката. Тя се изготвя всеки месец въз основа на сумите, изплатени на доставчиците от 17-те най-големи млекопреработвателни компании в Европейския съюз. Става дума за стандартно краве мляко с над  4 процента мазнини и 3,4 на сто белтъчини.

Както през март, така и през следващия месец почти всички мандри са свалили цените. Изключения има в Белгия и Германия, където общо две компании не са предприели промени. Най-голямото намаление е отчетено във Великобритания, където водещата мандра през април е плащала с 3 цента и половина по-малко на своите фермери. В Ирландия стопаните са получавали с около 2 цента по-малко.

Първите цифри за месец май показват, че цените в Германия, Дания и Франция остават стабилни, докато в Холандия са с около 1 цент по-ниски спрямо предишния месец. За юни в Страната на лалетата се очаква леко повишение в размер на половин до един цент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *