post

Растежът на продажбите на дребно в България се ускори през април до 5,1% на годишна база от 2,4% през март, като по този показател нашата страна е изпреварена от Румъния (ръст от 7,4%), Полша (с 6,6%), Латвия (с 6,5%) и Унгария (с 6,1%), показват данни на Евростат.

През април спрямо март търговията на дребно в нашата страна се увеличи за втори пореден месец с 0,9%, след като през януари и февруари се сви с по 0,2 на сто.

Продажбите на дребно в еврозоната се увеличиха през април с едва 0,1% спрямо март, когато нараснаха с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за ръст от 0,5 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се ускори до 1,7% от 1,5% през март. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше повишението с 3,24% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 0,4%, а тези на автомобилните горива се понижиха с 0,7 на сто.

Продажбите на дребно в Европейския съюз (ЕС) се увеличиха през април с 0,4% спрямо март, когато нараснаха с едва 0,2 на сто. На годишна база търговията на дребно в ЕС нарасна с 1,7%, след повишение с 2,3% месец по-рано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *