post

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е изследвало още 60 хранителни продукта – съдържание на етикета и цени в Западна Европа и у нас, и отново има индикации за двоен стандарт. Това каза в сутрешния блок на bTV аграрният министър Румен Порожанов, пише infostock.bg. Той уточни, че данните от последната проверка ще бъдат оповестени след Великден.

Министърът увери, че се подготвят документите за защита на българското кисело мляко, саламурено сирене, лютеницата и др. традиционни продукти. „Асоциациите на производителите трябва да внесат документите при нас, за да ги внесем в Европейската комисия”, обясни Порожанов.

Относно насрочените за 3 април протести на земеделските производители, които се заканиха да излязат с тракторите и комбайните си по пътищата на страната, за да зареждат гориво по бензиностанциите, министър Порожанов обястни, че техният протест е срещу включването им в законопроект за горивата (пълното му заглавие е Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), който поставя неизпълними изисквания пред тях, като например да не зареждат на временни бензиностанции в полето.

„Те действително имат нужда от тези „временни” ведомствените бензиностанции и в крайна сметка са крайни потребители, а не търговци. Контролът трябва да е на входа, ако има злоупотреби, те трябва да бъдат санкционирани. Но земеделските производители няма как да зареждат на редовни бензиностанции – как ще влизат там, как ще зареждат през нощта”, попита риторично министърът на земеделието.

“За проблема с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде уволнен директорът на областната дирекция на Българската агенция по храните (БАБХ) в Кюстендил”, обяви Румен Порожанов. Той уточни, че проблемът е в самото регистриране на животновъдния обект, за което вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили.

Той припомни, че в момента може да се кандидатства за субсидия за отглеждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, но заедно с това собствениците взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лв. за декар. После обаче повечето собственици на коне ги пускат да се разхождат на свобода, а това от една страна застрашава живота им, от друга – създава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне.

По думите на Порожанов собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията. Той уточни, че не е в неговите компетенции да каже дали ще бъде санкциониран и за смъртта на животните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *