post

Starbucks планира да открие най-малко четири нови заведения в страната през 2018 г. Кафе-веригата ще бъде представена с обекти във Варна, в столичния мол “България”, в Бургас и в още един нов град, за който обаче не дава повече информация, пише Капитал.

“Предвидената за 2018 г. инвестиция е над 7 млн. лв. Ще осигурим приблизително 130 нови работни места”, съобщи за “Капитал” Иван Георгиев – регионален мениджър за България на Starbucks.

По думите му през тази година усилията на екипа ще бъдат фокусирани към популяризиране на бранда Starbucks в страната и разширяване на пазарните му позиции. “Стремим се да бъдем по-достъпни, за да може повече хора да опитат нашите продукти. Планираме също да реновираме изцяло по-старите заведения и да въведем нови продукти, които следват най-модерните потребителски тенденции”, обобщи Иван Георгиев.

В България през миналата година бяха отворени две нови заведения Starbucks – на ул. “Съборна” и в Ring Mall в София. Компанията, която управлява оперативно веригата – AmRest Coffee (“АмРест Кофи”), отчита 30% ръст в продажбите за 2017 г. спрямо предходната година. “Печалбата е на същото ниво като през 2016 г. Това се дължи основно на инвестирането в нови обекти и инициативи, свързани с разширяване на асортимента и повишаване квалификацията на мениджърите и баристите. За нас екипът е приоритет – ние приемаме служителите като наши партньори и инвестираме много в обучението и израстването им”, коментира Иван Георгиев.

За сравнение, според данните в Търговския регистър през 2016 г. компанията отчита 4.173 млн. продажби от приходи, 472 хил. лв. брутна печалба и 202 хил. лв. – оперативна печалба.

Към момента делът на Starbucks в пазара на кафе-веригите е около 10% според данни на Euromonitor, цитирани от дружеството. “Ние сме на трето място след “Неделя” и Costa Café. Главната ни цел е да станем лидери на този пазар, който за 2016 се оценява на близо 1.7 млрд. лв. За 2017 г. прогнозите са за отчетен ръст от около 5-6%”, коментира за “Капитал” Иван Георгиев.

В топ 3 на най-купуваните напитки в Starbucks са традиционните кафе латте и капучино, посочват от веригата. “Третото място в потребителските предпочитания често се заема от промоционалната сезонна напитка в заведенията, което показва, че клиентите са готови да експериментират”, обобщава Георгиев. И дава примери за една от последните промоции – варианти на кафе напитки с бадемово, кокосово и соево мляко. От веригата отчитат също, че все повече млади хора харесват и студените вариации на кафе предложенията като Frappuccino.

“Нашата роля на кафе експерти е и да насърчаваме кафе културата в България, като не само отговаряме на различните интереси на потребителите, но и възпитаваме техните вкусове. Затова периодично организираме дегустации, достъпни за всички наши клиенти, на които показваме спецификите на различните видове кафе, които предлагаме – от различни региони и с различни характеристики като степен на изпичане и аромати”, обобщи Иван Георгиев.

Освен познатите кафе напитки веригата популяризира и тези, приготвени чрез различни, все още не толкова добре известни в страната методи – например френска преса или хемекс (кафеверка под форма на пясъчен часовник).

Друга възможност за клиентите е пакетирано кафе на зърна за вкъщи, което може да бъде смляно в заведенията на веригата според индивидуалните предпочитания и метода на приготвяне, посочват от веригата. От началото на годината се предлага и кафе в капсули. “В сегмента “кафе у дома” капсулите са най-голямата и най-бързо растящата категория. В глобален план всеки втори клиент на Starbucks, който ни посещава на седмична база, вече притежава машина за капсули”, обобщава Иван Георгиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *