post

Близо 60% от пластмасовите отпъдъци в ЕС идват от опаковките на продуктите. Необходимо е да променим културата си на изхвърляне, за да се опазят моретата и океаните от боклука, който не се разгражда. Целта на Съюза е до 2030 година всички пластмасови опаковки да се рециклират или използват повторно. Темата беше във фокуса на Съвета по околната среда, съобщава agro.bg. Еколози настояват за по-строги мерки и засилен контрол.

Европа произвежда 58 млн. тона пластмаса годишно, 40% от която се използва за опаковки, сочат данни на ЕК. От тези количества 25 млн. се изхвърлят, а едва 30% се преработват. 39 на сто от отпадъчната пластмаса се изгаря, а останалите количества отиват на сметището. Най-страшното е с пластмасовите изделия за еднократна употреба, половината от които се изхвърлят свободно в природата, отиват също в моретата и океаните. За да се органичи вредното въздействие еколозите предлагат мерки.

Да се въведе у нас практиката в магазините, когато върнеш пластмасова и стъклена бутилки да се заплати, предлагат от екологичното сдружение „За Земята“. Те има кампания „Свободни от пластмаса“, която призовава да не използваме пластвасовите прибори. Можем да изберем техни алтернативи. Например чанти от плат за многократна употреба, стъклени бутилки, метални чашки или порцеланови чинии. Така ще намалим замърсяването на околната среда.

Затова апелът е хората да имат отговорност към околната среда и да избегнат употребата на пластвасовите принадлежности и прибори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *