post

През изминалата седмица, внесох в Европейския парламент становище за двойното качество на продуктите на единния пазар, тоест вече мина периодът на констатациите за наличие на двойни храни и преминаваме към действие, а именно да се противопоставим на това и да се въведат необходимите мерки тези практики да бъдат преустановени. Това заяви евродепутат Момчил Неков цитиран от Нова ТВ, пише agro.bg.

„Предлагам създаване на контролен орган в ЕС, който да следи за това дали се предлага еднакво съдържание за един и същи продукт. Ще настоявам този контролен орган да е със седалище в България“, заяви Неков.

„Най-важното е да се отстранят тези двойни качества, тъй като се проявява една корпоративна дискриминация към потребителите от Източна Европа”, каза евродепутатът. Той добави, че производителите се възползват от пропуски в европейското законодателство, за да продават храни с различни съставки, макар и на една и съща марка.

„В становището предлагам въвеждане на преходен период и даване възможност на бизнеса да има по-голяма видимост в случай, че приготвя продукти по местна рецепта и използва местни суровини, и разбира се, уважение на правото на потребителите да правят информиран избор, чрез закупуване на продукт с по-изчерпателно означение“, заяви още Неков.

Той допълни, че за съжaление темата за двойното качество не е само при храните, а и при нехранителните продукти, в сферата на туризма, както и при финансите чрез комисионните за преводи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *