post

Швейцарският концерн Nestle продава сладкарския си бизнес в САЩ на производителя на известния лешников крем Nutella, шоколадите Kinder и бонбоните Ferrero-Rocher за 2,8 млрд. долара, предаде “Файненшъл таймс”, пише infostock.bg.

Nestle обаче продължава да държи на своя международен сладкарски бизнес и ще го доразвива, особено марката KitKat.

През 2016 г. швейцарската компания генерира в сладкарския си бизнес в САЩ приходи в размер на около 900 млн. франка, което представлява около 3 на сто от общите приходи на Nestle в САЩ. Американският сладкарски бизнес е най-големият в света, като се оценява на 8 млрд. долара.

За новия изпълнителен директор на  Nestle Марк Шнайдер сделката е важна стъпка за отдалечаване от шоколада, а след сделката Ferrero става третият по големина производител на сладкарски изделия в САЩ след конкурентите Mars и Hershey.

След сделката италианският концерн ще придобие добре известни на американските потребители марки, като Butterfinger, Baby Ruth, Crunch, Nerds и Runts.

Новият директор на Nestle подложи сладкарското подразделение на проверка през миналата година и обяви, че компанията ще го продаде. Мениджърът, който преди беше директор на германската компания Fresenius, възнамерява да ускори ръста на Nestle, да я освободи от бизнеса с малък марж и залага на многообещаващия бизнес със здравословни продукти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *