post

Собственикът на търговската верига “Т маркет” – литовската Maxima, планира да купи полската Emperia в сделка за близо 338 млн. долара.

Emperia контролира една от водещите търговски вериги за хранителни продукти в Полша – Stokrotka. Maxima контролира търговски вериги в няколко страни, включително и в България, където е собственик на “Т маркет”, съобщава  Капитал daily.

Чрез сделката литовската компания се стреми да увеличи присъствието си в ритейл сектора в Полша, тъй като към момента е собственик на местната търговска верига Aldik.

Представители на Emperia коментираха, че фондовете Altus 29 FIZ и Ipopema 72 FIZAN, които са акционери в Maxima, са се съгласили да продадат акциите си на Maxima. Двете групи притежават 21% от акциите на полската компания.

Maxima контролира търговски вериги в Литва, Латвия, Естония, Полша и България. Част от компанията е дружеството “Максима България”, което е оператор на хипермаркетите T Market. Групата развива сравнително успешен бизнес в България и подобрява финансовите си резултати. През 2016 г. “Максима България” увеличи годишните си приходи с рекордните 22.1% до 173 млн. лв. Така на практика компанията продължава да расте за пета поредна година, като през 2016 г. удвоява темпото.

Големият ръст в България се дължи основно на разширяването на веригата. През миналата година компанията е открила 14 нови магазина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *