post

България се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това става ясно от данни, които Евростат разпространи преди Хелоуин, пише Дарик. През 2016 г. нашата страна е произвела 133 000 тона от зеленчука, който традиционно се използва и за направата на плашещи фенери за празника. В класацията на второ място е Испания, Франция остава на трета позиция. Далеч назад в “тиквената надпревара” остават Германия и Португалия.

Тиквата е капризен зеленчук и иска особено внимание, разказа за Дарик Данаил Йорданов, който със своята реколта през миналата година също е допринесъл за рекордния брой тикви у нас:

“За тиквата трябва много добре да е обработена почвата, имат доста претенции към това, какво се е гледало на тази почва. Тъй като е култура, която заема голяма площ. Тиквите имат доста изисквания, не харесват никак плевели”.

В последните години държавата плащаше допълнително за отглеждане на тикви и това повиши изкуствено производството. “Имаше го и този момент, тъй като до миналата година имаше обвързано подпомагане за тиквите доста хора насяха много декари с тикви заради субсидията, защото по този начин си избиват рентите, които плащат. Но, за съжаление, те ги сяха не за да получат добив, а заради субсидията. Тези хора бързо отпаднаха от системата, тъй като, ако не полагаш грижи, няма как да получиш добри добиви”, каза Йорданов. Той сподели, че към настоящия момент от капризния зеленчук не се печели, а от други култури – да.
Есента си има своя неописуем и несравним чар. Той е дъжда, в топлата завивка, в нападалите листа…

Хелоуин не води до особено голямо търсене на тикви, а и има разлика от тиква до тиква, обясни още Данаил Йорданов. “Това се дължи на традициите у нас и спрямо отглеждането, и спрямо консумацията на тикви, тъй като българинът е свикнал да хапва тиква с мед и орехи, на супи, всякак. Затова ги гледат хората, а не за Хелоуин например или някакви празници”, коментира той. И допълни, че не е забелязал повишение в търсенето заради Хелоуин. Може би хората купуват повече за децата, за да украсят, но това не са ядливи тикви, а обикновено се вземат декоративни.

Заради сухите летни месеци обаче Североизточна България не се оказва особено подходяща за отглеждане на тикви, обясни още Данаил Йорданов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *