post

Немският химически концерн BASF се договори да изкупи значителна част от бизнеса на Bayer за производство на семена е хербициди за 5,9 милиарда евро (7 млрд. долара), съобщи  компанията, цитирана от агенция „Ройтерс”, пише infostock.bg.

BASF, третият по големина в света производител на химически продукти за селското стопанства, дълго време избягваше да влиза в бизнеса за производство на семена, заради концентрацията си върху изследвания на растенията.

След като Bayer обяви, че ще сключи сделка за придобиване на Monsanto за 66 милиарда долара, конкурентите получиха възможност да купи активи, които немската компания е длъжна да продаде, за да удовлетвори изискванията на антимонополния регулатор. „С тази инвестиция ние използваме възможността да придобием изключително привлекателни активи в ключови култури и пазари”, заяви изпълнителният директор на BASF Курт Бок. По неговите думи, сделката ще бъде стратегическо допълнение към утвърдения и успешен бизнес на BASF в сегмента за защита на културите, както и в областта на биотехнологиите.

Марката семена LibertyLink и бизнесът с хербициди Liberty, чиито продажби през 2016 г. възлизат на около 1,3 милиарда евро, са особено ценни активи, които Bayer трябва да продадат, заради регулаторни изисквания. Компанията съобщи, че приходите от продажбата ще бъдат насочени към частично рефинансиране на планираната сделка за придобиване на Monsanto, която Bayer се надява да финализира в началото на 2018 година.

След новината, акциите на Bayer поскъпнаха с 1,5 процента, докато книжата на BASF поевтиняха с 0,9 процента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *