post

Моцарела, скаморца и кефир – българско производство. С това добива популярност малкото предприятие от района на Земенския манастир, произвеждащо млечни продукти под марката „Земенея“, пише investor.bg.

Мекото италианско сирене моцарела с неаполитански корени по традиция се прави от млякото на черна биволица. За българските любители на италианската кухня вече има и качествена, българска моцарела, произведена от краве мляко.

В мандрата на „Земенея“, получила австрийски сертификат за био производство, правят още класическо краве сирене и мляко, а от скоро имат технология за сирене скаморца и кефир – млечна напитка с азиатски корени, за която се твърди, че е отговорна за големия брой столетници в Кавказ и Абхазия.

Собственикът Васил Николов започва самостоятелен бизнес през 1992 г., когато произвежда хляб и халва, като по малко отглежда крави и овце. В момента броят на овцете във фермите му надвишава 700, а козите са повече от 150.

Ключов момент за развитието на малкия му бизнес изиграват европейските програми, по които „Земенея“ получава грантове. Като всеки успех, и този преминава през трънлив път. Когато плащанията по субсидиите се забавя, кредитите на предприятието внезапно стават изискуеми. Помага им Българската банка за развитие, която въпреки лошите числа вижда потенциал за растеж и рефинансира дълговете на дружеството.

При 15% наказателна лихва преди това споразумението с ББР е за заем при 7% лихва, която след време пада на 5%.

„Тази голяма разлика ни даде възможност да вземем въздух, да изплатим натрупаните задължения и с освободения ресурс започнахме да инвестираме в развитието на производството, да подновяваме генофонда на стадата и да купуваме транспортни средства“, заяви бизнесменът. Обновено е и оборудването на магазините.

До намесата на ББР предприятието продава мляко и кашкавал. „Сега произвеждаме пет вида сирена допълнително, кефир, пуснахме различни видове кашкавали с подправки. Нашата гордост е производство на моцарела, пускаме и линия за скаморца“, разказва Васил Николов.

След като продукцията в собствените магазини на компанията се разнообразява, те могат да се самоиздържат  и вече разполагат с три магазина в София и пет в Перник. Отделно предприятието работи с други компании, които продават продукцията от Земен.

Сирената се продават и в две от големите търговски вериги в магазините им в София, Перник и Радомир.

В момента капацитетът на предприятието е да преработва 4 т мляко на една смяна, а в зависимост от организацията на работа може да стигне до 6-7 т.

Компанията има приходи и от туризъм. В мандрата е обособена зала, в която могат да влязат 50 – 60 туристи. Там често на училищни екскурзии идват деца от София от първи до шести клас.

Разглеждат фермите, имат открит урок за преработката на млякото и опитват продукцията. Освен децата идват много чуждестранни туристи от Западна Европа, дори е имало посетители от Нова Зеландия – това са по принцип хора, свързани с хранителната индустрия.

Сега бизнесменът планира да разшири и обнови и трите ферми на компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *