post

Проверки на българските власти потвърждават, че хранителни стоки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа. Това съобщи за Дарик радио земеделският министър Румен Порожанов.

Български експерти купиха в супермаркети в Австрия и Германия храни на водещи компании, произведени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване е установено и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса – в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, обясни Порожанов.

Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, установили същото разминаване, да сезират еврокомисаря за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост.

One thought on “Западните храни – по-различни у нас

  1. Винаги съм мислила, че качеството на храните, когато се купуват от големи международни вериги трябва да е еднакво, независимо дали си в България, Германия, Италия. Уви, явно съм грешала.
    На мнение съм, че вкусът на храните и напитките трябва да се адаптира към вкусовите предпочитания на съответната страна, но не и да се прави компромис с качеството на храните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *