post

Девет от десет шоколада на пазара у нас са внос, казва председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред “Монитор”. Тя коментира още, ние няма как да сме страна, с традиции в производството на шоколад, защото за него се използва какао от екваториални държави, а ние сме доста далеч от тях.
При избора си на шоколад българинът залага на традиционния млечен вкус, обяснява Ани Димитрова, организатор на Фестивал на шоколада, който се проведе през почивните дни в столицата. Колко обаче е консумацията на сладкото изкушение у нас не е ясно, защото такава статистика не се води и официални данни няма.
Българинът е традиционалист във вкусовете, които предпочита, посочва още Димитрова. И най-често се избира млечния шоколад и такъв с ядки, но не пренебрегват и черният или белият. По думите й в последно време се наблюдава нарастване на интереса и към новите приложения и комбинации на шоколада.
Сред новите тенденции, които тази година бяха показани, са гурме комбинациите, например тъмен шоколад с розов пипер, трюфели с ракия, шоколад с червено вино или с розова вода и листа, или с авокадо.
Друго ново и различно приложение на какаото е в козметиката, а за любителите на пивото и сладкото пък на пазара вече има и бира с какао.
Има завръщане към миналото, като все по-популярен става суровият шоколад, посочва още Димитрова. Продуктът е без добавени различни овкусители, а се прави от продукта на какаовото зърно с допълнение само на захар, поясни тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *