post

Онлайн търговията с храни крие рискове, тъй като това са обекти без регистрация и не може да им се направи обратна проследимост. Това обяви д-р Камен Николов, началник отдел в Дирекция “Контрол на храните” в Агенцията по безопасност на храните, пред БНР.

В новия закон за храните са предвидени проверки за онлайн търговията.

Очаква се той да бъде приет от новото Народно събрание.

Д-р Николов беше категоричен, че популярният термин “вредни храни” не е правилен. С абсолютна точност той уточни, че храните могат да бъдат безопасни или здравословни и това са коректните термини, които трябва да се използват, когато се коментира по темата.

Всички храни, които се произвеждат, са безопасни по смисъла на законодателството и производителите трябва да гарантират това чрез суровините.

Най-честите опасности при храните могат да бъдат изтичащият срок на годност и подвеждане в етикета.

Д-р Камен Николов разказа,че в Българската хранителна банка, се събират стоки с изтичащи срокове на годност и голям процент от тях вече не се унищожават, а стигат до различни социални групи.

По новите изисквания за етикетирането от края на миналата година информацията за храната е много по-голяма, за да е ясно откъде идва този продукт и какъв е енергийният му баланс, обяви още д-р Николов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *