post

Градска ферма свързва децата с природата и ги учи как да отглеждат и приготвят своя собствена храна. Това е първият по рода си проект от този вид с Москва, съобщи Грийн Тек.
Градският живот често откъсва хората от природата. Днес много от децата нямат представа откъде идва храната, която ядат. Градската ферма е амбициозна инициатива на руската архитектурна фирма Wowhaus. Тя е позиционирана в парка VDNH в Москва и обхваща различни селскостопански дейности. Във фермата децата могат да се запознаят с процесите при отглеждането на добитъка, като го видят на практика и дори го докоснат, но също така и разнородните дейности по създаване на зеленчукова градина.
Градската ферма е с площ 3 хектара и се състои от няколко открити и закрити помещения, изградени основно от дървесина, базирани на традиционните архетипни жилища от този край, с двускатен покрив.
Проектът включва основно три образователни области:
– зона за добитък, която включва плевня с кокошарник и пасище за близо 60 животни, включително кози, овце, крави и др;
– зона за култура, която включва оранжерии, овощна градина и зеленчукова градина;
– зона за семинари.
Учени от Тракийски университет се борят за субсидиране на проекта си – Градска ферма
Градската ферма си има и ресторант, който включва малка учебна кухня за деца, павилион и пикник-зона, библиотека, детска площадка и детски риболовна зона.
Децата не само могат да си взаимодействат с животни, но и биват насърчавани да се грижат за тях, като подготвят храната им или директно ги хранят. Служителите на парка учат децата как могат да продължат да се грижат за животните. Наред с това служителите разясняват детайли за икономиката и управлението на фермите, балансирането на бюджета на една ферма и вземането на финансови решения в такава област. На място има и ветеринарен лекар, който има грижата всички животни да са здрави и да се чувстват добре.
Оранжериите пък включват хидропонни системи за отглеждане на билки и зеленчуци, земеделски разсадник за цветя и разсадник за по-екзотични растения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *