post

Федерацията на потребителите в България ще сезира прокуратурата и Европейската комисия за различни нарушения на компаниите, бутилиращи минерална и трапезна вода. Това каза в националния пресклуб на БТА председателят на федерацията Емил Георгиев, цитиран от БТА. По думите му върху етикетите на бутилките няма точна информация за мястото на бутилиране, не всички данни са изписани на кирилица, буквите са изключително малки и неотговарящи на законовите изисквания. Начинът, по който изглеждат етикетите, може да подведе потребителите, каза още той. По думите му трапезната вода би трябвало да е пречистена чрез осмоза, но не е сигурно, че тя се извършва, съобщава БТА.

От федерацията са настояли в писмо до Министерството на здравеопазването /МЗ/ да бъдат извършени проверки по повод констатираните от федерацията несъответствия. Проверките са извършени, но резултатите от тях се забавили с 2 месеца, което води към мисълта, че са прикривани и други нарушения или че проверяващите са били некомпетентни, допълни Георгиев, цитиран от БТА.

Федерацията ще извърши своя проверка на различните видове и марки води за състава и качеството на водата, допълни още Георгиев. Обмисля се идеята федерацията да предоставя безвъзмездно знака си върху етикета на дадена марка вода, което ще гарантира, че тя отговаря на всички законови изисквания. Това ще бъде обвързано с постоянен мониторинг на спазването на изискванията, съобщи още БТА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *