post

Гръцки млекопроизводители бият тревога заради осъществяван от търговци спекулативен внос на евтино мляко от България и Македония=

Фермерите смятат, че по този начин нашите земеделци подбивали местното производство, алармира в. “Етнос”, цитиран от БТА.

Според изданието жертви на този скандал са производители, потребители и гръцката фета.

Овчето мляко от Балканите идвало на цени от 70-75 евроцента, а това на гръцките проризводители вървяло по 95 евроцента за литър. Вносното мляко се доставяло най-вече от България, чийто животновъден отрасъл бил проспериращ в последните две години.

Представители на животновъдните сдружения твърдят, че мляко в Гърция се внася и от Македония, пише още вестникът. Това е причината, поради която производители на млечни продукти в южната съседка били обърнали гръб на местните животновъди.

Изнесените данни показват, че миналата година са били внесени над 43 хиляди тона прясно мляко. Спекуланти представят за гръцко внасяното от трети страни мляко, като по този начин поставят на риск запазената марка за гръцката фета, чието производство и търговия съгласно изискванията на Европейския съд трябва да става единствено ако млякото е придобито от местни породи, отглеждани по традиционен начин, посочва изданието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *