post

Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) ще работи за по-голямо присъствие на българските месни продукти в търговската мрежа. По думите на председателя на организацията Атанас Урджанов, абсолютно постижимо е 51% от предлаганите храни в България да бъдат родно производство. Това бе обявено по време на тазгодишното издание на традиционното градинско парти – барбекю „Тайната на българския вкус”, проведено на 9 септември в Дипломатически клуб „Горна баня“.

Това е ежегоден форум, който АМБ организира вече близо две десетилетия като неформална среща на своите членове с представителите на изпълнителната и законодателната власт, с посланици и търговски аташета на други държави, с неправителствени организации и журналисти.

„Вярваме, че обединени можем да постигем много добри резултати, защото българските продукти, българските преработватели, българските потребители го заслужават”, сподели Атанас Урджанов по време на форума. „Нашата амбиция е да предлагаме все по-качествени продукти на пазара, да проявяваме нулева толерантност към някои все още съществуващи нелоялни практики, да се борим за пазарната си ниша с високи стандарти и грижа за потребителя.“

Други цели на АМБ за периода 2016-2019 г. са намаляването на ДДС за основните храни и актуализиране на утвърдените стандарти „Стара планина“, в които да бъде включена и информация за хранителната стойност.

Атанас Урджанов подчерта, че месопреработвателният бранш в България е пример за успешно оцеляване в конкурентната пазарна среда. За разлика от много други сектори на хранително-вкусовата промишленост месопреработвателите са доказали, че са способни да оцеляват и да се развиват, а браншът успява да отстоява своите позиции. Той приветства инициативата на Министерството на земеделието и храните „Подкрепи българското” и я определи като навременна и сериозна подкрепа за българските производители като цяло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *